Lerne gerne Deutsch! - 3

A német írásbeli nyelvvizsgákhoz - 2.
Érettségi - Felvételi + Nyelvvizsgák

BME - GI - ORIGO - ÖSD

Új német helyesírás!

A „Lerne gerne Deutsch!-3” c. nyelvkönyvet azoknak ajánljuk, akik német nyelvből készülnek államilag elismert német középfokú írásbeli nyelvvizsgákra (BME, Zertifikat Deutsch [Goethe Intézet, ÖSD], ITK Origo Nyelvvizsgák); érettségire; egyetemek, főiskolák felvételi vizsgájára német nyelvből; valamint azok német záróvizsgáira.
Könyvünk részben terjedelmi korlátok, illetve a vizsgafeladatok sokszínűsége miatt e vizsgák írásbeli részének csupán a lexikai és nyelvtani ismeretei mérését veszi célba.

A „Lerne gerne Deutsch!-3” részei:

1. A lexikai ismeretek tesztelése olvasott szöveg alapján történik. A szövegben a hiányzó szavak helyét vonallal jelöltük és beszámoztuk.
2.
A nyelvtani ismeretek tesztelése szintén olvasott szöveg alapján történik. A szövegben a hiányzó szavak helyét vonallal jelöltük és beszámoztuk, illetve a melléknév végződéseit egyszerűen „levágtuk”.
3.
A Cloze-tesztek egyszerre mérik a lexikai és nyelvtani ismereteket. A mérés szintén olvasott szöveg alapján történik. A szövegekben minden kb. 6./7. szó hiányzik, függetlenül attól, hogy milyen mondatrésznek felel meg az adott mondatban.
4. A C-tesztek szintén egyszerre mérik a lexikai és nyelvtani ismereteket. Kb. minden második szónak hiányzik mintegy a fele. Nagyon fontos tehát, hogy odafigyeljünk a betűk számára, mivel így szűkíthetjük a helyesnek vélt megoldások körét.
5. A feleletválasztós tesztek szintén mérhetik mind a lexikai, mind a nyelvtani ismereteket. A megoldásuk közismert: ki kell választani, hogy a felkínált négy megoldás közül melyik a helyes.